Cocktailbar voor dracula en de heen en weer wolf

Jasmijn
Image
Buisjes bloed analyseren
Op zaterdag blijkt in de loop van de dag dat er toch een alternatief antibioticum is dat twee keer per dag gegeven kan worden. Dat betekent dat we de tussenliggende tijd naar huis kunnen. Er moet wel 12 uur zitten tussen de giften, dus 's avonds en 's ochtends moeten we in het AMC zijn. Mogelijk kan thuiszorg dat volgende week verzorgen. En anders blijven we heen-en-weren.

Maar we hebben nog tot 15:00 uur de tijd te doden, voordat Sjoerd met Solí, Doortje en de skeelers komt. Omdat Loes niet ziek is heeft ze weinig zorg nodig. Daarom biedt de verpleegkundige aan dat ze best iets anders wil regelen voor ons. Of we iets weten. Nou en of! Kunnen we vers geboren baby's bekijken ergens in het ziekenhuis? Want die zijn zo schattig. En kunnen we een rondleiding krijgen op het lab waar de buisjes bloed worden bekeken?

Het kan allebei. Het lab wordt eerst geregeld. We bewaren de baby's voor morgen (want weten dan nog niet dat we tussentijds naar huis mogen).

Het lab is toch een beetje anders dan Loes verwacht had. Er staan voornamelijk allemaal apparaten, niet allemaal microscopen waar laboranten in witte jassen doorheen kijken. Het is sowieso erg rustig, want het is weekend. Maar het lab draait 24 uur per dag, dus er lopen wel wat mensen rond. Een van hen wil ons wel een kleine rondleiding geven.

Image
heel veel buisjes bloed

Als er bloed wordt afgenomen bij een patiënt, dan wordt dat buisje in een koker gestopt en in die koker wordt het via het buizenpostsysteem van het ziekenhuis naar het lab gezogen. Daar wordt het buisje bloed uit de koker gehaald en in een machine gestopt. Via een lopende band worden de buisjes bloed op verschillende wijzen getest. Door de buisjes onder spanning te zetten kun je meten hoe het met de zouten in het bloed gesteld is, met optische microscopen kun je de troebelheid meten. Zo zijn er tal van tussenstappen waarmee je een standaard beeld van het bloed kan geven. Dat proces duurt ongeveer een uur.

We zien ook een rekje bloedbuisjes staan van de vijf coronapatiënten die momenteel in het ziekenhuis zijn opgenomen.

'Wat doen jullie met het bloed als jullie het bekeken hebben?' vraagt Loes.
'Dat wordt nog drie dagen bewaard in een koelcel.'
'En waar gaat het dan naartoe?'
'Naar een vuilverbranding voor ziekenhuizen.'

Er zijn nog allemaal labgangen waar specifieke waarden in het bloed bekeken kunnen worden, die niet bij het standaard beeld horen.

Naast het bloedlab, is de bloedbank. Daar krijgen we ook uitleg. Als je een bloedtransfusie nodig hebt, dan moet eerst duidelijk zijn welke bloedgroep je hebt. Want als je het verkeerde bloed krijgt, kan je bloed heel akelig gaan klonteren. Ze laten zien hoe ze dat doen. Door het bloed eerst goed te centrifugeren, zodat het bloedplasma boven in het buisje komt en de bloedcellen beneden in het buisje. En dan kunnen ze gaan testen. Als ze weten wat voor bloed je nodig hebt, dan liggen er in de koelcel allemaal zakken bloed in alle soorten klaar. Ook hele kleintjes, want baby's hebben soms ook bloed nodig, maar natuurlijk niet zoveel. Een soort coctailbar voor dracula.

Image
Coctailbar voor Dracula

Na het lab dwalen we nog iets verder en komen we nog deze vitrinekast tegen met allemaal oude laboratorium apparaten.

Image
Oude labinstrumenten