Cadeaus, sonde en schermtijd

Sjoerd
Image
Cadeau van Elina
Alle tips over mediawijsheid en kinder-schermgebruik-beleid ten spijt, Loes heeft deze week gemiddeld een uurtje of tien per dag achter haar telefoon gezeten. Tsja, wat doe je als ouder in de tijd van COVID-19 en non-Hodgkin ALCL?

Tijdens het ontbijt klaagt Loes over haar sonde. Het is lastig slikken, vooral water drinken is vervelend. Het doet zelfs pijn. We stellen voor om het ding eruit te halen. Maar dan moet ze weer terug pillen slikken en vieze drankjes drinken. Volgens de thuiszorg kunnen we dat zelf. Dus waar wachten we op?

Loes aarzelt. Eerst de lekkere pannenkoeken opeten en dan yoghurt tegen de dorst. Ondertussen spuit Jasmijn voorzichtig een medicijn door de sonde. Loes kijkt moeilijk. Nee, ze proeft het medicijn niet maar voelt het wel. Dan moet ze overgeven. De sonde gaat mee, dus de keuze is vanzelf gemaakt. Loes rent naar de kraan en drinkt drie glazen water. Jasmijn maakt nieuwe pannenkoeken.

Image
Pillen

We gaan alle vier weer achter het scherm; Jasmijn en ik voor werk en de Doortje en Loes hebben mijn iPad gekaapt voor een potje online Weerwolven. Jasmijn en ik wijzen geregeld op de stapel fantastische boeken. Als Loes zo weinig energie heeft dan is zelfs Lego een opgave.

Eten na een weekje chemo is moeilijk. Jasmijn en Loes zijn er de hele dag mee bezig. Oerbouillon met en zonder noodles. Meer of minder pittig, vooral niet te flauw. De keuken lijkt een laboratorium. Uiteindelijk eten we noodle-soep met kip, precies goed gekruid. We knappen ervan op. Loes kan zelfs weer een glimlach op haar gezicht toveren als we Doortje plagen.

De medicijnen gaan vrij eenvoudig 'naar binnen'. Het helpt als het alternatief vervelender is. Voor het slapen gaan wordt Loes zelfs spraakzaam en nemen we de reis in India nog even door. Vooral bij de restaurants blijven lang stilstaan.

Ik kijk Loes' kamer rond. Wat een spullen, kaartjes, boeken, brieven en knutsels liggen er! Wat een ongelofelijke hoeveelheid liefde heeft iedereen de laatste twee maanden opgestuurd! Jasmijn heeft inmiddels op Marktplaats op een kastje geboden om alle cadeaus een plek te geven.

Buiten is de wind gaan liggen. Ik doe het licht uit. Ik kijk door het raam naar buiten. In deze tijd van het jaar wordt het in het noordoosten niet meer echt donker. Het is zomer, het is vakantie. Elke dag weer een beetje beter tot de volgende ronde. We zijn op een derde.

Image
Nog steeds licht!